Hoofdkraan aansluitenEen lekkage kan veel schade met zich meebrengen. Heeft u te maken met een lekkage? dan is het zaak zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen. Indien het een lek in één van uw waterleidingen betreft, kunt u de hoofdkraan dicht draaien. Hierdoor komt er geen water meer in het leidingnetwerk, waardoor er niet nog meer water via het lek de leiding kan verlaten. Ook wanneer u gaat verbouwen en dichtbij het leidingnetwerk aan de slag gaat, is het verstandig om de hoofdkraan van de waterleiding af te sluiten. Mocht u onverhoopt toch een leiding raken, dan is de waterschade en stuk minder dan wanneer u de hoofdkraan gewoon open laat staan. Maar hoe moet u de hoofdkraan van de waterleiding eigenlijk afsluiten?

Waar is de hoofdkraan te vinden?

Door de hoofdkraan af te sluiten, wordt de watertoevoer naar uw woning onderbroken. Enkel het water dat nog in het leidingnetwerk zit, kan dan gebruikt worden. Wanneer u de hoofdkraan van de waterleiding af wilt sluiten, is het natuurlijk wel handig dat u ook weet waar u deze kraan kunt vinden. Veel mensen weten dit niet. In de regel zit de kraan altijd net onder de watermeter. De watermeter is in  veel woningen te vinden in de meterkast, maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld in uw kelder zit of bij uw achterdeur.

Hoofdkraan afsluiten

De hoofdkraan is af te sluiten, door de hendel de andere kant op te draaien. Vaak zit er boven de watermeter een klein aftapkraantje. Op deze manier kunt u makkelijk testen of uw hoofdkraan ook daadwerkelijk afgesloten is. Vergeet dit vooral niet te doen. Door dit te testen, weet u namelijk zeker dat er geen extra water meer in uw leidingen kan stromen. Hierdoor blijft de schade beperkt wanneer u tijdens de verbouwing bijvoorbeeld een waterleiding raakt.

Erkende loodgieter

Jarenlang in het vak

24/7 bereikbaar!

Call Now Button